Finaniën

De weg naar 2025

FinanciënAanbestedingSamenwerkingCoöperatie2025

Financiele voorspoed

Een van de voordelen van samenwerking is dat we, naast inhoudelijk samenwerken, overhead kunnen besparen. Want ook dat is waar Ontzorgt! voor staat: ontzorgen van zorgprofessionals. Zorg jij dat je goede zorg levert in je eigen vrijgevestigde praktijk of instelling, dan zorgen wij zo veel mogelijk voor de rest: van declaratie en uitbetaling tot en met de jaarlijkse verantwoordingrondes en contractbeheer. Kortom jij de inhoud wij de overhead. 

We willen de ook Coöperatie financieel gezond maken. Hoe we dat voor ons zien lees je op deze pagina. Daarbij houden we rekening dat jij ook gewoon goede omzetcijfers haalt en genoeg verdiend.

Het werk van de coöperatie wordt beloond en jij wordt beloond. 

Aantal dagen tot 2025

De tijd tikt langzaam door en gaat tegelijkertijd harder dan we denken. Vooral omdat we ook dagelijks clienten willen blijven zien omdat dat onze kerntaak is. 

Gezonde duurzame financiering van de zorg

Betaalbare zorg en juiste financiering

De zorg moet betaalbaar blijven voor onze clienten en voor de overheid. Uiteindelijk worden financieringsstromen steeds verlegd en de samenleving betaald.

Duurzame zorgrelatie

Een veel gestelde vraag is: wat krijg ik betaald van Ontzorgt! Die vraag is ook logisch en belangrijk. Tot 2025 zijn de tarieven niet door ons of jouw bepaald maar door regio WBO. Voor de periode daarna nodigen we alle ondernemers in de zorg van harte uit om ook zelf antwoord te geven op die vraag zodat we daarna onze kennis en inzichten kunnen combineren om te komen tot een duurzaam antwoord op deze essentiële vraag ook in de dialoogsessies. Bij Ontzorgt! willen we gaan voor een eerlijke duurzame zorgrelatie en daarbij hoort, vinden wij, een transparante eerlijke en duurzame beloning voor zorgprofessionals. Daarom willen we werken volgens het principe: wat heb je nodig & wat ben je waard? Daarvoor verderop meer.

De tarieven van WBO tot 2025

Tot 2025 is het antwoord wat krijg je per uur betaalt, eigenlijk heel eenvoudig. Dat is namelijk het uurtarief van WBO. Maar: voor het deel van de overhead die Ontzorgt! voor je doet houden we wel een deel van het tarief in. Dat is in principe 5% van het vrijgevestigde tarief. De rest is bedoelt voor de ondernemer die daar salaris, huur enzovoorts van moet bekostigen. Dit is wat we voor nu denken dat mogelijk is maar ook naar 2025 toe werken wij liever volgens het wat heb je nodig / wat ben je waard principe.

Na 2025? We krijgen ook vaak de vraag: wat ga je ons per uur betalen in 2025? Daar hebben wij nog geen idee over maar wel willen we aangeven waar we voor gaan: een systeem wat duurzaam en verantwoord zorg bieden mogelijk maakt. Dus dat zorgaanbieders krijgen wat je nodig hebt en wat je waard bent.  

Wat heb je nodig?
Wat ben je waard?

Wat heb je nodig?

Met wat heb je nodig stellen wij de vraag aan alle ondernemers in de zorg om na te denken en een antwoord te geven op de vraag wat heb je nodig om goede zorg te verlenen. Dat kan per uur, per maand of per jaar zijn. Maar vooral is belangrijk om ook antwoord te geven op de vraag: waarom heb je dat nodig. Daarvoor hoef je echt niet het minimale te bedenken, juist niet, we willen komen tot een duurzame beloning wat de garantie geeft dat je als zorgaanbieder zorg kunt leveren. We zijn geen voorstander van marktwerking, maar wel van ondernemerschap. De vraag is dus niet om de laagste prijs te krijgen, dat is onzin. We willen de beste beloning die ook duurzaam is voor behoud van goede zorg. Hierin zal ook een verschil mogelijk zijn tussen een zelfstandig zorgaanbieder en een zorgonderneming.

Wat ben je waard?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer adipiscing erat eget risus sollicitudin pellentesque et non erat. Maecenas nibh dolor, malesuada et bibendum a, sagittis accumsan ipsum. Pellentesque ultrices ultrices sapien, nec tincidunt nunc posuere ut. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam scelerisque tristique dolor vitae tincidunt. Aenean quis massa uada mi elementum elementum. Nec sapien convallis vulputate rhoncus vel dui.

Daar heb ik een vraag over!

Nogmaals wij gaan niet voor de laagst mogelijke prijs. Als jij het voor elkaar krijgt om minder nodig te hebben dan wat je zorg waard is binnen wel de afspraken die we hebben over wat goede zorg is dan is dat jouw ondernemersvoordeel. Wij rekenen met modellen en percentages niet met de absolute getallen. Zo kan het zijn dat je goedkoper huurt voor huisvesting dan het bedrag wat berekent is als wat is nodig. Dat kan en als dit verder gewoon in lijn is met goede zorg is dat jouw voordeel. Wel kan dit voordeel niet leiden tot marges die niet de bedoeling zijn in de zorg. Zo veel ruimte hoort er niet te zijn als er vooraf nagedacht is over de vraag: wat heb ik nodig als zorgaanbieder?

De kosten van de coöperatie

Coöperatiekosten

De coöperatie zelf maakt ook kosten. Die kosten zijn onder andere de kosten voor de bestuurders en het bestuur, kosten voor personeel, voor diensten die we inhuren, en voor zaken als software pakketten, enzovoorts. 

Dit wordt ook meegenomen in wat heb je nodig als lid. Want de coöperatie neemt een aantal taken over voor jouw als ondernemer en daarmee ook die kosten. Die kosten maak jij niet meer en dus ontvang je ook niet meer de bijbehorende inkomsten. Al de kosten moeten voldaan zijn voordat de ALV kan besluiten wat we met het overschot doen, of de in fiscale zin “winst” uitgekeerd mag worden aan de leden. Ook hier is de coöperatie gebonden aan transparantie eisen waaronder bijvoorbeeld de Wet Normering Topinkomen voor het bestuur, jaarcijfers publiceren, begroting maken en voorleggen aan de ALV enzovoorts.

Geen winstoogmerk

De WBO coöperatie heeft geen winstoogmerk en is in niemand zijn bezit (geen aandelen, certificaten enzovoorts). Als er geld in de coöperatie over is, nadat alle kosten betaald zijn dan is het aan de algemene ledenvergadering om, met een voorstel van het bestuur, te besluiten wat we doen met het geld wat over is.

Dit geld mag overigens wel uitgekeerd worden als winst, er is geen winstverbod. De fiscus verplicht zelfs tot het maken van een vorm van beperkte winst bij een coöperatie. Maar het doel van de coöperatie is niet om winst te maximaliseren en die uitkeren aan zijn leden. We zijn immers een maatschappelijke organisatie met de daarbij behorende verantwoordelijkheden. 

Gerelateerde pagina's