Finaniën

De weg naar 2025

FinanciënAanbestedingSamenwerkingCoöperatie2025

Financiele voorspoed

Een van de voordelen van samenwerking is dat we, naast inhoudelijk samenwerken, overhead kunnen besparen. Want ook dat is waar Ontzorgt! voor staat: ontzorgen van zorgprofessionals. Zorg jij dat je goede zorg levert in je eigen vrijgevestigde praktijk of instelling, dan zorgen wij zo veel mogelijk voor de rest: van declaratie en uitbetaling tot en met de jaarlijkse verantwoordingrondes en contractbeheer. Kortom jij de inhoud wij de overhead. 

We willen de ook Coöperatie financieel gezond maken. Hoe we dat voor ons zien lees je op deze pagina. Daarbij houden we rekening dat jij ook gewoon goede omzetcijfers haalt en genoeg verdiend.

Het werk van de coöperatie wordt beloond en jij wordt beloond. 

Aantal dagen tot 2025

De tijd tikt langzaam door en gaat tegelijkertijd harder dan we denken. Vooral omdat we ook dagelijks clienten willen blijven zien omdat dat onze kerntaak is. 

Gezonde duurzame financiering van de zorg

Betaalbare zorg en juiste financiering

De zorg moet betaalbaar blijven voor onze clienten en voor de overheid. Uiteindelijk worden financieringsstromen steeds verlegd en de samenleving betaald.

Duurzame zorgrelatie

Een veel gestelde vraag is: wat krijg ik betaald van Ontzorgt! Die vraag is ook logisch en belangrijk. Tot 2025 zijn de tarieven niet door ons of jouw bepaald maar door regio WBO. Voor de periode daarna nodigen we alle ondernemers in de zorg van harte uit om ook zelf antwoord te geven op die vraag zodat we daarna onze kennis en inzichten kunnen combineren om te komen tot een duurzaam antwoord op deze essentiële vraag ook in de dialoogsessies. Bij Ontzorgt! willen we gaan voor een eerlijke duurzame zorgrelatie en daarbij hoort, vinden wij, een transparante eerlijke en duurzame beloning voor zorgprofessionals. Daarom willen we werken volgens het principe: wat heb je nodig & wat ben je waard? Daarvoor verderop meer.

De tarieven van WBO tot 2025

Tot 2025 is het antwoord wat krijg je per uur betaalt, eigenlijk heel eenvoudig. Dat is namelijk het uurtarief van WBO. Maar: voor het deel van de overhead die Ontzorgt! voor je doet houden we wel een deel van het tarief in. Dat is in principe 5% van het vrijgevestigde tarief. De rest is bedoelt voor de ondernemer die daar salaris, huur enzovoorts van moet bekostigen. Dit is wat we voor nu denken dat mogelijk is maar ook naar 2025 toe werken wij liever volgens het wat heb je nodig / wat ben je waard principe.

Na 2025? We krijgen ook vaak de vraag: wat ga je ons per uur betalen in 2025? Daar hebben wij nog geen idee over maar wel willen we aangeven waar we voor gaan: een systeem wat duurzaam en verantwoord zorg bieden mogelijk maakt. Dus dat zorgaanbieders krijgen wat je nodig hebt en wat je waard bent.  

De kosten van de coöperatie

Coöperatiekosten

De coöperatie zelf maakt ook kosten. Die kosten zijn onder andere de kosten voor de bestuurders en het bestuur, kosten voor personeel, voor diensten die we inhuren, en voor zaken als software pakketten, enzovoorts. 

Dit wordt ook meegenomen in wat heb je nodig als lid. Want de coöperatie neemt een aantal taken over voor jouw als ondernemer en daarmee ook die kosten. Die kosten maak jij niet meer en dus ontvang je ook niet meer de bijbehorende inkomsten. Al de kosten moeten voldaan zijn voordat de ALV kan besluiten wat we met het overschot doen, of de in fiscale zin “winst” uitgekeerd mag worden aan de leden. Ook hier is de coöperatie gebonden aan transparantie eisen waaronder bijvoorbeeld de Wet Normering Topinkomen voor het bestuur, jaarcijfers publiceren, begroting maken en voorleggen aan de ALV enzovoorts.

Geen winstoogmerk

De WBO coöperatie heeft geen winstoogmerk en is in niemand zijn bezit (geen aandelen, certificaten enzovoorts). Als er geld in de coöperatie over is, nadat alle kosten betaald zijn dan is het aan de algemene ledenvergadering om, met een voorstel van het bestuur, te besluiten wat we doen met het geld wat over is.

Dit geld mag overigens wel uitgekeerd worden als winst, er is geen winstverbod. De fiscus verplicht zelfs tot het maken van een vorm van beperkte winst bij een coöperatie. Maar het doel van de coöperatie is niet om winst te maximaliseren en die uitkeren aan zijn leden. We zijn immers een maatschappelijke organisatie met de daarbij behorende verantwoordelijkheden. 

Financiën

Toegangskosten en Omzetpercentage: Waarom Investeren in Onze Coöperatie Waardevol is

Bij onze coöperatie geloven we in de kracht van samenwerking en gezamenlijke investeringen. De toegangskosten die we vragen zijn niet zomaar een bedrag; ze vertegenwoordigen een investering in de toekomst en het succes van onze gemeenschap. Deze bijdrage helpt ons niet alleen om de benodigde infrastructuur te onderhouden, maar ook om de groei en innovatie binnen onze coöperatie te ondersteunen.

De toegangskosten zijn zorgvuldig vastgesteld om de coöperatie te kunnen financieren. Deze omvatten onder andere de kosten voor het beheer, de ontwikkeling van gezamenlijke projecten, en de toegang tot verschillende platforms en netwerken die onze leden ten goede komen. De toegangskosten dekken ook de investeringen om de contracten aan te kunnen gaan met WBO.

We begrijpen dat dit een financiële inzet vereist, maar we zijn ervan overtuigd dat de voordelen die je ontvangt de investering meer dan waard zijn. Onze coöperatie biedt unieke mogelijkheden voor groei, netwerken, en samenwerking die anders moeilijk te realiseren zouden zijn.

Daarnaast vragen we een standaard percentage over de omzet. Dit percentage draagt bij aan de coöperatieve middelen en stelt ons in staat om een breed scala aan diensten en ondersteuning te blijven bieden. Dit model zorgt ervoor dat iedereen bijdraagt op een manier die proportioneel is aan hun succes, en helpt ons om een gezonde en duurzame coöperatieve omgeving te creëren.

We waarderen jouw betrokkenheid en investering, en we zijn ervan overtuigd dat je de vruchten zult plukken van het zijn van een lid van onze coöperatie. Samen bouwen we aan een sterke en bloeiende gemeenschap waarin elke bijdrage telt.

Gerelateerde pagina's